Ο Τραμπ χτίζει το τείχος στο Μεξικό

Αφροδίτη Καφτάνη
By Αφροδίτη Καφτάνη January 27, 2017 14:25

wall
Σε δύο κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του –τον περιορισμό της μετανάστευσης και την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας– έστρεψε χθες την προσοχή του ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Αύριο θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την εθνική ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, θα χτίσουμε το τείχος», είχε προαναγγείλει ήδη από το βράδυ της Τρίτης ο νέος πρόεδρος μέσω Twitter, παραπέμποντας στην προεκλογική υπόσχεση να σφραγίσει τα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σειρά προεδρικών διαταγμάτων στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με πρώτο εκείνο που προβλέπει την ανέγερση του τείχους και τη διακοπή της χρηματοδότησης των λεγόμενων «πόλεων καταφυγίων», όπου φιλελεύθερες τοπικές αρχές προσφέρουν άσυλο και αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές διωκτικές υπηρεσίες.
Την ίδια ώρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το Μεξικό θα πληρώσει το κόστος για το τείχος και ότι θα καλωσορίσει ευχαρίστως τον Μεξικανό ομόλογό του, Πένια Νιέτο, ο οποίος προγραμματίζει επίσκεψη στις ΗΠΑ προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Τα επόμενα προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή αφορούν τον δραστικό περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής στον ΟΗΕ και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ ανθρώπων από έξι μουσουλμανικές χώρες – Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη. Στην προεκλογική περίοδο, είχε ταχθεί υπέρ της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά στη συνέχεια μετρίασε τη θέση του υπό την πίεση σφοδρών αντιδράσεων, ακόμη και από το εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στις προτεραιότητες του νέου προέδρου βρίσκεται σταθερά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Χθες, προειδοποίησε τις τοπικές αρχές του Σικάγου ότι θα στείλει το FBI αν οι ίδιες δεν καταφέρουν να μειώσουν αποφασιστικά τα κρούσματα ανθρωποκτονιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που του έχει προταθεί από συνεργάτες του για την αναβίωση ενός άκρως αμφιλεγόμενου προγράμματος επί προεδρίας Τζορτζ Μπους: τη λειτουργία μυστικών φυλακών της CIA εκτός αμερικανικών συνόρων, όπου ύποπτοι για τρομοκρατικές δραστηριότητες θα υφίστανται «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές». Στο ίδιο σχέδιο διατάγματος, που έπεσε στα χέρια της αμερικανικής εφημερίδας, διευκρινίζεται ότι «ουδείς κρατούμενος των ΗΠΑ θα υφίσταται βασανιστήρια ή βάναυση, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση». Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει μία φυλακή στο συγκρότημα του Γκουαντάναμο, το κλείσιμο του οποίου επιδίωξε ατελέσφορα ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Αφροδίτη Καφτάνη
By Αφροδίτη Καφτάνη January 27, 2017 14:25
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*