Βρετανία: Για το Brexit θα αποφασίσει οριστικά η Βουλή

Αφροδίτη Καφτάνη
By Αφροδίτη Καφτάνη January 24, 2017 18:36

ImageHandlerΤο Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η κυβέρνηση από μόνη της δεν έχει δικαίωμα να λάβει την απόφαση του διαζυγίου με την ΕΕ – Εκπρόσωπος Μέι: Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του Brexit

H Tερέζα Μέι θα χρειαστεί τελικά την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου, προκειμένου να δρομολογήσει τη διαδικασία εξόδου του Λονδίνου από την «ευρωπαϊκή οικογένεια», όπως απεφάνθη σήμερα το Ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας.

Mε έντεκα δικαστές αντί του καθιερωμένου αριθμού των πέντε, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, έκρινε κατά πόσο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δικαιούται το λεγόμενο «βασιλικό προνόμιο», την έκτακτη δηλαδή εκτελεστική εξουσία του μονάρχη, για να ξεκινήσει διαδικασία «διαζυγίου» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως αναφέρει το BBC, oκτώ δικαστές ψήφισαν υπέρ και τρεις κατά.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι είχε δεσμευτεί ότι, όποια κι αν είναι η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το κοινοβούλιο της χώρας θα είναι αυτό που θα έχει τον τελικό λόγο, αφού οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν μία διετία.

Την ίδια ώρα για ήττα της Μέι κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ καθώς, σύμφωνα με τους δικαστές, η κυβέρνηση από μόνη της δεν έχει δικαίωμα να λάβει τέτοια απόφαση. Μία τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, όπως αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

H κυβέρνηση του Λονδίνου, από την πλευρά της, είχε επιχειρηματολογήσει ότι οι υπουργοί έχουν την εξουσία να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της εξόδου της χώρας, όπως αυτή περιγράφεται στο Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Εντός της ημέρας, όπως αναφέρει το BBC, o Ντέιβιντ Ντέιβιντ, υπουργός για το Brexit θα προβεί σε δηλώσεις.

Εκπρόσωπος Μέι: Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του Brexit

Η Βρετανία θα εκκινήσει τη νόμιμη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Μαρτίου παρά τη δικαστική απόφαση που προβλέπει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την ετυμηγορία τους – ενεργοποιώντας το Άρθρο 50, σύμφωνα με το σχεδιασμό, έως τα τέλη Μαρτίου. Η σημερινή απόφαση δεν το αλλάζει αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύντομα θα παρουσιάσουμε τα επόμενα βήματά μας στο κοινοβούλιο», πρόσθεσε.

Αφροδίτη Καφτάνη
By Αφροδίτη Καφτάνη January 24, 2017 18:36
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*