«Ανάβουνε φωτιές στις γειτονιές» της Νέας Σμύρνης για τον Κλήδονα

Smyrna Today
By Smyrna Today June 21, 2016 10:11

Klhdonaw

Μία όμορφη αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα προγραμματίζεται το βράδυ της Παρασκευής στη Νέα Σμύρνη. Ανήμερα του Άη Γιαννιού του Ριγανά, μέρα που παραδοσιακά ανάβουν φωτιές και καίγονται τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς στη συμβολή των οδών Χρυσουπόλεως και Σεβαστείας, στη Νέα Σμύρνη, ένα παντοπωλείο οργανώνει γλέντι και τιμά το έθιμο με τις πατροπαράδοτες φωτιές.

«Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι! –γράφει χαρακτηριστικά η αναγγελία της εκδήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- με μπουζούκια, κιθάρες και μπαγλαμάδες, στη γειτονιά έξω απ’ το παντοπωλείο “το κόσκινο”, Ευπρόσδεκτοι μεζέδες και ποτά, για το γλέντι!».

Ως προσάναμμα στις φωτιές του Άη Γιάννη θα  χρησιμεύσουν ξύλα και χαρτικά, καθώς και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια!

Ο Κλήδονας έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.  Στην επoχή του Ομήρου, χρησιμοποιούσαν τη μαγεία του Κλήδονα για να μαντέψουν τα μελλούμενα ενώ στα χρόνια του Βυζαντίου συναντάμε το έθιμο σαν λατρεία του Ήλιου. Φωτιές ανάβονται και ο λαός πηδά πάνω από αυτές για να εξαγνίσει το κακό, όπως και σήμερα. Με τα χρόνια ο Κλήδονας χάνει το χαρακτήρα της γενικής μαντικής και περιορίζεται στους ερωτικούς χρησμούς. Η αρχική θεότητα της αρχαιότητας που τιμούσε -η Κλήδονα- αποσύρεται σιωπηλά και δίνει τη θέση της στον Αϊ Γιάννη, του οποίου τη χάρη επικαλείται πλέον ο λαός.

Smyrna Today
By Smyrna Today June 21, 2016 10:11
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*